Kafa utiče na dugovečnost

Odavno je primećeno da je populacija grčkog ostrva Ikarije dugovečnija od većine drugih u svetu. Naučnici su nekoliko decenija proučavali njihove navike, pa su došli do zaključka da je jedan od značajnih faktora dugovečnosti – to što jutro počinju šoljom sveže domaće kafe.

Proučavanje je obuhvatilo 142 stanovnika ovog grčkog ostrva, starosti između 66 i 91 godinu. Svaki od njih je kategorizovan po tome koliko pije kafu: malo, srednje ili dosta. Uračunati su i drugi faktori – starost, pol, visine i težine, da li puše, srčane bolesti, hipertenzija u slučaju svakog pojedinca.

Rezultati proučavanja
Istraživanje je otkrilo sledeće: kod pojedinaca koji su pili više kafe bila je bolja funkcija endotela. Endotelne ćelije su grupa ćelija koje utiču na funkciju krvnih sudova. Ukoliko endotelne ćelije ne funkcionišu ispravno, tokom vremena može doći do otvrdnjavanja krvnih sudova, što može dovesti do raznih komplikovanih simptoma, čak i smrti. Poređenjem među starosnim grupama otkriveno je da je veća konzumacija kafe uticala da arterije ostanu elastičnije, čime se smanjuju šanse od povišenog krvnog pritiska u budućnosti.

Specifičnost turske kafe
Stanovništvo Ikarije pije samo tursku kafu (koju oni, naravno, zovu “grčka kafa”). A to je obična, kuvana domaća kafa, koja nam je i te kako poznata. Tokom 15. veka, turski osvajači su doneli kafu u Grčku. Ona ima specifičan način pripreme – kuva se kratko i talog ostaje na dnu. Obično se popije samo dve trećine šolje, dok poslednji gutljaj-dva, zajedno sa talogom, ostaju na dnu.  Zahvaljujući načinu pripreme, ova kafa sadrži umerenu količinu kofeina u poređenju sa svim drugim vrstama kafe koje se piju širom sveta. A turska kafa sadrži i veće količine supstanci poznatih po nazivima kafestol i kahveol, za koje je poznato da poseduju antiinflamatorna i antioksidantna svojstva.

Izvori:
www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20100901/coffee-may-combat-high-blood-pressure
www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130318151620.htm