Koja vrsta kafe je najbolja za vaš želudac

Dobra vest glasi da su istraživači otkrili da ako kafa smeta vašem želucu, to može da znači i da pijete pogrešnu vrstu kafe!

Kafa podiže energiju, snižava rizik od srčanih bolesti, sadrži antioksidante koji deluju antikancerogeno. Deluje i kao blagi lek protiv bolova: ako popijete kafu pre vežbanja možete da sprečite bolove u mišićima nakon vežbanja. Ali, da li ste znali da 40 miliona ljudi u svetu ne pije kafu zbog toga što im iritira želudac?
Naime, jedno istraživanje je otkrilo da se tamnije pržene kafe lakše vare od onih koje imaju sasvim svetlu ili srednje tamnu boju, jer sastojci iz njih sprečavaju želudac da stvara previše kiseline. Istraživači su tokom istraživanja uzeli ljudske ćelije koje regulišu lučenje kiseline u želucu i izložili ih različitim tipovima kafe: srednje pržena, tamnije pržena, svetlije pržena, bez kofeina, sa niskim procentom kiselosti. Otkrili su da različiti sastojci iz različito pržene kafe mogu da podstaknu ćelije želuca da proizvode više kiseline. Glavni od tih sastojaka su kofein i dva biljna sastojka: kateholi i N-alkanoli-5-hidroksitriptamidi (N-alkanoly-5-hydroxytryptamides). Ali, naučnici su takođe otkrili i da suprotan efekat pomenutim sastojcima ima sastojak po imenu N-metilpiridinijum (NMP). NMP se stvara tokom prženja zrna kafe, a što je kafa duže pržena, ima više NMP-a.
Tamnije pržena kafa može da sadrži i do dva puta više NMP-a od svetlije pržene kafe, mada taj procenat zavisi i od vrste kafe. Osim što veća količna NMP-a smanjuje iritaciju želuca, tamnije pržena kafa sadrži manje kofeina koji takođe može da iritira želudac.
Pre prženja, zrno kafe je zelene boje, a braon boju dobija tokom prženja – od svetlije braon, postepeno tamni do najtamnije braon (skoro crne) boje. Ako kupujete kafu na mestima gde možete da vidite zrno, obično po boji zrna možete da odredite da li je kafa svetlije, tamnije ili srednje pržena.
I još jedan savet: kada kupujete kafu koja prija želucu, kupujte sertifikovanu organsku kafu (koja je uzgajana bez upotrebe pesticida).

B. Soldatović

Izvor: www.wired.com/2010/03/why-dark-coffee-is-easier-on-your-stomach/