Prepržena kafa - manje antioksidanasa

Istraživači sa nekoliko korejskih univerziteta su uporedili nivo kofeina i hlorogene kiseline u zrnima kafe koja su različito pržena, a takođe su ispitali antikosidansno i antiinflamatorno dejstvo različito prženih zrna kafe na ljudske ćelije.

Rezultati ovog istraživanja koje povezuje stepen prženosti zrna kafe sa smanjenjem njenih antioksidansnih i antiinflamatornih efekata objavljeni su u uglednom časopisu Journal of Medicinal Food. Naime, ako to niste dosad znali, kafa je jedna od namirnica sa najjačim antioksidansnim i značajnim antiinfamatornim delovanjem. Međutim, kako ukazuje pomenuto istraživanje, što se više prže zrna, to ovo delovanje postaje slabije. Istraživači su uporedili nekoliko metoda prženja (od slabog ka jačem): slabo, srednje, siti i francusko prženje. Pokazalo se da se nivo kofeina u najslabije i najjače isprženoj kafi nije bitno razlikovao. Međutim, nivo hlorogene kiseline se razlikovao, pa su se razlikovala i antiinflamatorna i antioksidansna dejstva različito pržene kafe.
"Kad pomisle na kafu, ljudi često asociraju ovaj napitak sa kofeinom. Ali, zrna kafe sadrže i mnoge druge hemikalije koje mogu da pomognu da se izborimo sa hroničnim upalnim bolestima", izjavio je Sampat Partasarti, glavni urednik časopisa Journal of Medicinal Food, u kojem je ovo istraživanje i objavljeno, i dodao: "Iako razni ljubitelji kafe vole različite stepene prženja - slabo, srednje i tamno, ovo istraživanje je ukazalo da se jačim prženjem kafe mogu umanjiti neke od njenih blagotvornih komponenata".

 

Originalno istraživanje možete naći na ovom linku
http://dx.doi.org/10.1089/jmf.2017.3935