Cimet umesto šećera

cimetkafa1Da bi maskirali gorak ukus kafe, mnogi dodaju dosta šećera, mleka, krema i sl. U istu svrhu može poslužiti i cimet, s tim što je to mnogo zdraviji dodatak.

Ublažavanje jakog i gorkog ukusa kafe šećerom smanjuje zdravstvene dobrobiti koje inače taj napitak može da donese. Tzv. kremovi za kafu po pravilu sadrže aditive, a mleko smanjuje količinu antioksidanasa u kafi (opširnije o tome pogledajte ovde). Međutim, kašičica cimeta u kafi ne samo da će ublažiti gorak ukus i dodati posebno privlačnu aromu ovom napitku, već će ga učiniti i zdravijim.  
Prvo, cimet sadrži određenu količinu kalcijuma, gvožđa, mangana i vitamina K, pa tako i kafa sa cimetom dobija ove dodatne nutrijente. Drugo, nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da cimet smanjuje rezistenciju na insulin, što je važno ne samo za one koji imaju problema sa nivoom šećera u krvi, već i sa onima koji hoće da smanje količinu šećera koji koriste. Zato je dobro dodati malo cimeta u kafu čak i ako ne možete da se uzdržite da je ipak ne zasladite šećerom.
Još nekoliko proučavanja, uključujući i istraživanje obavljeno na Univerzitetu Raš ukazalo je da cimet podsticajno deluje na mozak, tako što pojačava fizičke veze između pojedinačnih neurona, što olakšava mozgu da stvara i skladišti sećanja. S obzirom da postoja istraživanja koja dokazuju da kafa podstiče rad mozga i deluje preventivno protiv neurodegenerativnih oboljenja (kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest), to čini kafu sa cimetom napitkom posebno korisnim za zdravlje mozga.

Izvori:
www.health.com
www.psychologytoday.com