Kako upotrebiti staru kafu

Kako upotrebiti staru kafu? Ako vam je preostalo mlevene kafe koja je već izgubila aromu i nameravate da je bacite, možete je upotrebiti: za negu lica i tela, čišćenje kuće, vrtno gajenje biljaka, bojenje i slikanje…

Za kožu i kosu

Jednostavan piling. Pomešajte mlevenu kafu u odnosu 1:1 sa kokosovim i maslinovim uljem i dobićete prirodnu piling kremu.

Uklanjanje podočnjaka. Kafa može da pomogne da se smanji podbulost ispod očiju. Mlevena kafa se pomeša sa vodom da se napravi pasta, pa se namaže ispod očiju. Ispere se nakon 15 minuta.

Protiv celulita. Mlevenu kafu možete da pomešate sa kokosovim uljem i utrljate u mesta sa celulitom. To treba raditi svakodnevno, dve do četiri nedelje.

Uklanjanje naslaga sa kose. Ako redovno koristite sprejeve za kosu, gelove, pene, njihovi ostaci sa vremenom nagomilavaju u kosi čak i ako je redovno perete šamponom. Da biste ih uklonili, naprosto uzmite šaku mlevene kafe i utrljajte u kosu. To će efikasno ukloniti preostale naslage.

Za čišćenje kuće

Čišćenje tiganja, roštilja, pločica i kuhinjskih površina. Lakše je sa malo kafe. U vodu sa malo sapunice dodajte mlevenu kafu i promešajte. Dobićete efikasno sredstvo za čišćenje ovih površina.
Neutralisanje mirisa. Otvorenu kutiju sa mlevenom kafom ubacite u frižider – ona će pokupiti neprijatne mirise koji se često tu stvaraju. Takođe, ako ste seckali luk, možete ra istrljate ruke mleenom kafom da neutrališete miris.

Popravljanje ogrebotina na nameštaju. Pomešajte 1/4 šolje tople vode sa 1/4 šoljje sirćeta, dodajte kafu i izmešajte. Ostavite da odstoji jedan sat. Potom pastu koju ste tako dobili nanesite pamučnim tuferom na izgrebanu površinu.

Za kućne ljubimce

Protiv buva. Ako su vaš pas ili mačka dobili buve, nakon što ih okupate, istrljajte im krzno sa malo mlevene kafe. To će isterati buve.

Za vaš vrt

Zaštita od štetočina. Ako mlevenom kafom pospete zemlju oko biljaka u vrtu, to će ih zaštititi od puževa, puževa golaća i mrava.

Menjanje boje hortenzije. Ako u zemlju oko hortenzije dodate malo mlevene kafe, to će smanjiti pH, pa će hortenzija dobiti svetliju nijansu.
Veće šargarepe. Ako seme šargarepe pomešate sa starom mlevenom kafom, šargarepe će porasti više!

Za vaše hobije

Sepija tonovi. Ako se bavite slikanjem ili bojenjem, evo zanimljivog trika: ako pomešate mlevenu kafu sa vodom koju koristite, lakše ćete dobiti sepija tonove u slikama.

Izvori:
www.thekitchn.com
www.naturallivingideas.com

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top