Zamrznuta kafa ukusnija

smrzkafaKafa je ukusnija ako je sveže mlevena. A biće još ukusnija ako ste pre mlevenja zrna držali u zamrzivaču. Ovo je pokazalo ozbiljno naučno istraživanje.

Ako imate običaj da kupujete kafu u zrnu i sameljete je neposredno pre nego što ćete je skuvati, evo kako da postignete da vaša jutarnja tuska kafa bude još ukusnija.
Jednostavno: držite kafu u zamrzivaču nekoliko sati pre nego što je sameljete. Na Univerzitetu Bat u Engleskoj obavili su čitavo istraživanje da bi utvrdili kako temperatura zrna utiče na proces mlevenja kafe. Ispostavilo se sledeće: da biste kafu samleli na potpuno jednake i veoma sitne čestice, dobro je da je pre mlevenja zamrznete. Naime, što su zrna pri mlevenju bila hladnija, to su kasnije mogla da se sitnije i finije samelju. A za tursku kafu je veoma važno da zrna budu sitno i fino samlevena. Što su samlevene čestice veće, to više arome se gubi iz njih, pa kafa nakon mlevenja nije više tako mirisna i ukusna. Sitno i fino mlevena kafa ključna je za dobru tursku kafu.
Pošto svi mlinovi za kafu zagrevaju zrna, oni im time i smanjuju kvalitet. Međutim, to se može preduprediti ako se zrna prethodno ohlade. A u ovom istraživanju, kafa je bila stavljena u zamrzivač samo dva sata pre eksperimenta.
Na taj način sa manjom količinom mlevenih hladnih zrna možete da dobijete isti ukus i jačinu kao sa većom količinom zrna koja nisu hlađena.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu “Scientific reports”.