Osnovno o kafi

Osnovno o kafi, poreklo kafe, vrste kafe, čuvanje kafe, kuvanje kafe

Uz kafu se bolje radi

Novo istraživanje pokazuje da pijenje kafe tokom poslovnog sastanka ne samo da podiže produktivnost, već i doprinosi da timski rad bude uspešniji.

Kako upotrebiti staru kafu

Ako vam je preostalo mlevene kafe koja je već izgubila aromu i nameravate da je bacite, pogledajte kako je možete upotrebiti: za negu lica i tela, čišćenje kuće, vrtno gajenje biljaka, bojenje i slikanje…

Zamrznuta kafa ukusnija

Kafa je ukusnija ako je sveže mlevena. A biće još ukusnija ako ste pre mlevenja zrna držali u zamrzivaču. Ovo je pokazalo ozbiljno naučno istraživanje.

Kafa bez kofeina

U medijima kruži podosta neutemeljenih tvrdnji koje se tiču obične kafe i kafe bez kofeina. Nažalost, istina je da se kafa bez kofeina uglavnom pravi od starih i nekvalitetnih zrna i obično je jako pržena, tamna, da bi se maskirao loš ukus.

Zanimljivosti o kafi (2)

Po pisanju turskog hroničara Ibrahima Pečevija (1642 g.), prva kafana na svetu otvorena je 1555. godine u Carigradu (današnji Istanbul). U Evropi se kafa pojavila po prvi put van Osmanskog carstva u 17. veku. Otvoreni su kafei i brzo su postali popularni. Prvi kafe u Evropi otvoren je u Veneciji 1629. godine, zahvaljujući trgovini Venecije sa Osmanlijama.

Kafa je voće!?

Zrno kafe je zapravo koštica ploda koji raste u obliku crvenih bobica na grmu – što znači da je kafa voće!

Voda za kafu

Nije svejedno kakvu vodu koristite za kafu! Voda čini 98-99% sadržaja šoljice kafe, pa nije čudo što i te kako ima uticaja na ukus. Voda za kuvanje kafe treba da bude bistra i bez mirisa. Ali, što se tiče minerala koje sadrži, koji određuju tzv. tvrdoću vode, to ne možemo da vidimo golim okom.

Čuvanje kafe

Glavni neprijatelji kafe su kiseonik, vrućina, svetlost, vlaga i jaki mirisi. Izbegavajte kafu koja se čuva u otvorenoj posudi, naročito ako nije čista, nema poklopac ili je van vitrine i nigde nije naznačen datum prženja. Takve posude ne mogu da očuvaju kvalitet proizvoda. Birajte kafu u neprozirnim i hermetički zatvorenim pakovanjima sa jednosmernim ventilom – malim plastičnim diskom koji omogućava ugljen-dioksidu da izađe iz pakovanja, ali sprečava ulazak kiseonika.

Mlevenje kafe

U praktične svrhe, bitno je znati da za različite načine pripreme kafa treba da bude i različito mlevena. Turska kafa. Za najčešći i najuobičajeniji način kuvanja kafe u džezvi, kafu treba samleti veoma sitno, kako bi se tokom kuvanja maksimalno ekstrahovali sastojci i ukus. Većina električnih mlinova ne može da tako samelje kafu – za to vam treba klasični, starinski ručni mlin (možete ih dobiti od bake, neke starije rođake, ili eventualno kupiti na pijaci ili na buvljaku).

Vrste kafe

Postoji mnogo vrsta kafe, i do danas je opisano 124 vrste. Međutim, samo se dve vrste uzgajaju u komercijalne svrhe: Caffea arabica i Caffea canefora. One su poznate pod kraćim nazivima „arabika“ i „robusta“. Ove dve vrste čine ukupno 99% proizvodnje kafe u svetu. Samo se u pojedinim zemljama, u malim količinama i za lokalno tržište, uzgajaju i neke druge vrste kafe.

Scroll to Top