Kafa, koja je treći najomiljeniji napitak na svetu (nakon vode i čaja), dosta je proučavana u pogledu zdravstvenih dobrobiti. Dva novija proučavanja ukazuju da ona čak može da pozitivno utiče na sastav crevne flore.
Kafa, koja je treći najomiljeniji napitak na svetu (nakon vode i čaja), dosta je proučavana u pogledu zdravstvenih dobrobiti. Dva novija proučavanja ukazuju da ona čak može da pozitivno utiče na sastav crevne flore.
Nova moda u keto dijeti je tzv. keto kafa. U običnu kafu (bez šećera, naravno) dodaje se puter, pavlaka ili kokosovo ulje - i dobija se napitak koji u potpunosti zadovoljava kriterijume keto dijete.
Naučnici su utvrdili da šolja kafe dnevno može da podstakne funkcionisanje tzv. “braon masti”, koje predstavljaju prirodni mehanizam organizma protiv nagomilavanja masti i gojaznosti.
Interesantno je da čak i oni koji ne piju i ne vole kafu često priznaju da je miris kafe prijatan. I ne samo da je prijatan - nego je i smirujući, kao što je pokazalo novo istraživanje.
Na Istoku se kardamon koristi u pripremi jela i mešavinama začina koji se obično dodaju u čaj. Nedavno istraživanje je utvrdilo da dodavanje kardamona u kafu znatno pojačava antioksidansnu aktivnost.
Možda će vas ovo iznenaditi, ali za mnoge ljude kafa je najznačajniji izvor antioksidanasa u ishrani, pogotovo za one koji konzumiraju veoma malo voća i povrća. Zato se vredi potruditi da ovaj tradicionalni napitak učinimo što zdravijim.
Dodavanje medicinskih pečuraka u prahu u jutarnju kafu je novi trend koji korene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini. Medicinske gljive u prahu daju kafi „zemljani“ ukus, ali je i obogaćuju brojnim sastojcima korisnim za zdravlje.
Bar tako ukazuju rezultati dva međunarodna istraživanja, koja su trajala 16 godina i obuhvatila 10 evropskih, a kasnije i drugih zemalja.