Kafa i zdravlje

Kafa i zdravlje, uticaj kafe na zdravlje i dugovečnost

Kafa poboljšava sastav crevne flore

Kafa, koja je treći najomiljeniji napitak na svetu (nakon vode i čaja), dosta je proučavana u pogledu zdravstvenih dobrobiti. Dva novija proučavanja ukazuju da ona čak može da pozitivno utiče na sastav crevne flore.

Keto kafa pomaže mršavljenje

Nova moda u keto dijeti je tzv. keto kafa. U običnu kafu (bez šećera, naravno) dodaje se puter, pavlaka ili kokosovo ulje – i dobija se napitak koji u potpunosti zadovoljava kriterijume keto dijete.

Kafa podstiče sagorevanje masti

Naučnici su utvrdili da šolja kafe dnevno može da podstakne funkcionisanje tzv. “braon masti”, koje predstavljaju prirodni mehanizam organizma protiv nagomilavanja masti i gojaznosti.

Miris kafe smanjuje stres

Interesantno je da čak i oni koji ne piju i ne vole kafu često priznaju da je miris kafe prijatan. I ne samo da je prijatan – nego je i smirujući, kao što je pokazalo novo istraživanje.

Kardamon odličan u kafi

Na Istoku se kardamon koristi u pripremi jela i mešavinama začina koji se obično dodaju u čaj. Nedavno istraživanje je utvrdilo da dodavanje kardamona u kafu znatno pojačava antioksidansnu aktivnost.

8 načina da učinite kafu zdravijom

Možda će vas ovo iznenaditi, ali za mnoge ljude kafa je najznačajniji izvor antioksidanasa u ishrani, pogotovo za one koji konzumiraju veoma malo voća i povrća. Zato se vredi potruditi da ovaj tradicionalni napitak učinimo što zdravijim.

Kafa sa medicinskim gljivama

Dodavanje medicinskih pečuraka u prahu u jutarnju kafu je novi trend koji korene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini. Medicinske gljive u prahu daju kafi „zemljani“ ukus, ali je i obogaćuju brojnim sastojcima korisnim za zdravlje.

Kafa je zdrava navika

Bar tako ukazuju rezultati dva međunarodna istraživanja, koja su trajala 16 godina i obuhvatila 10 evropskih, a kasnije i drugih zemalja.

Koliko kofeina unosite u organizam?

Nisu svi napici koji sadrže kofein isti. Poznato je da kafa ima više kofeina od čaja, ali da li znate koliko zaista kofeina sadrže različite vrste kafe? Evo koliko kofeina sadrže razni popularni napici…

Scroll to Top