Kakav je uticaj kafe na organizam i zdravlje? Najopštiji odgovor koji se može dati glasi: nekom prija, nekom škodi. Najnovija istraživanja kažu da kafa donosi različite koristi za zdravlje. Umerena količina može da koristi zdravlju, ali ukoliko patite od visokog pritiska, hipertiroidizma ili anksioznosti – bolje preskočite kafu, kažu stručnjaci.
Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje koje je trajalo od 1995. do 2008. godine i obuhvatilo više od 400.000, uglavnom zdravih ljudi (niko na početku istraživanja nije imao srčani ili moždani udar ili rak), starosti od 50 do 71 godine, otkrilo je da su oni koji su pili tri ili više šolja kafe dnevno imali 10% više šanse da žive duže od onih koji uopšte nisu pili kafu. Reklo bi se da kafa štiti od različitih bolesti (osim raka), kaže vođa istraživanja Nil D. Fridman.
Alchajmerova bolest
Starije osobe koje piju do tri šoljice kafe dnevno, imaju manji stepen demencije i Alchajmerove bolesti. Od ispitanika u četvorogodišnjem istraživanju Univerziteta Južna Florida (stariji od 65 godina), oni koji su pili kafu nisu se razboleli od Alchajmerove bolesti, a kod onih kod kojih je demencija uznapredovala, nivo kofeina u krvi bio je 51% niži nego kod onih kod kojih se stepen opadanja kognitivne funkcije nije menjao.
Rak kože
Prof. Džajali Han sa Harvarda vodila je istraživanje koje je otkrilo da kafa smanjuje rizik od najčešćeg oblika raka kože, bazalnog celularnog karcinoma. U istraživanju je učestvovalo 112.897 ljudi od kojih je 22.786 osoba obolelo od pomenute vrste raka kože. Dalja istraživanja će proveriti ovu vezu između kafe i raka kože.
Srčani problemi
Elizabet Mostovski iz Bet Izrael medicinskog centra sa svojim timom je istraživala uticaj kafe na zdravlje srca. Oni su otkrili da kafa prija srcu, i to sve do četvrte šoljice (po evropskim merama) i druge (po američkim). Ako ne pređu ovu granicu, osobe koje piju kafu imaju 11% smanjen rizik od srčanih problema (otkazivanje srca).
Moždani udar
Istraživači sa Harvarda i Klivlendskog kliničkog velnes instituta su otkrili da kafa, čak i ona bez kofeina, može da smanji rizik od moždanog udara, jer sadrži korisne antioksidanse. U poređenju sa gaziranim napicima, koji povećavaju rizik od moždanog udara, kafa ovaj rizik smanjuje za 10%.
Parkinsonova bolest
Dr Ronald Postuma sa Mekgil univerziteta u istraživanju objavljenom u avgustu ove godine, otkrio je da kafa ublažava simptome Parkinsonove bolesti. Kofein je pomogao u kontrolisanju pokreta i ublažavanju ukočenosti mišića, ali im nije pomogao kod problema sa pospanošću. Iako ovaj efekat nije veliki, istraživači su uvereni da je kafa relativno jednostavan način na koji bi oboleli od Parkinsonove bolesti mogu da pomognu sebi.
Kafa i mršavljenje
Kofein iz kafe ubrzava metabolizam i sagorevanje masti, što pomaže u snižavanju rizika od dijabetesa tip 2 i gojaznosti. Crna kafa je jedan od najmanje kaloričnih napitaka.