Na Istoku se kardamon koristi u pripremi jela i mešavinama začina koji se obično dodaju u čaj, ali je odličan i u kafi. Nedavno istraživanje je utvrdilo da dodavanje kardamona u kafu znatno pojačava antioksidansnu aktivnost.
Kardamon je gorkasti začin veoma prijatnog mirisa, popularan u istočnoj kuhinji, mada se kod nas manje koristi. Njegove osobine su ispitane i utvrđeno je da ima dosta povoljnih delovanja na zdravlje: na primer, smanjuje osećaj mučnine i pomaže da se ublaži upala grla. Utvrđeno je takođe i da kardamon doprinosi sniženju krvnog pritiska, kao i da pomaže da se reguliše nivo holesterola u krvi.
Kafa već i sama sadrži dosta antioksidanasa. Ali, kada se kardamon doda u kafu, ona ne samo da poprima veoma prijatan miris ovog začina, već se i znatno pojačava njeno antioksidansno delovanje. „Naša istraživanja su pokazala da kombinacija kafe i kardamona predstavlja odličan izvor potencijalno bioiskoristivih komponenata (posebno iz porodice hidroksicinamičkih kiselina) koje imaju antioksidansnu aktivnost koja deluje u više pravaca u organizmu“, zaključili su istraživači u članku objavljenom u časopisu CyTA – Journal of Food.
Stručne reference:
https://science.news/2018-09-25-phenolic-compounds-found-in-coffee-and-cardamom-found-to-be-potent-antioxidants.html
www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2016.1247298
Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe bez kofeina pogledajte na ovom linku.