Prepržena kafa – manje antioksidanasa

Da li prepržena kafa ima manje antioksidanasa? Istraživači sa nekoliko korejskih univerziteta su uporedili nivo kofeina i hlorogene kiseline u zrnima kafe koja su različito pržena, a takođe su ispitali antikosidansno i antiinflamatorno dejstvo različito prženih zrna kafe na ljudske ćelije.

Rezultati ovog istraživanja koje povezuje stepen prženosti zrna kafe sa smanjenjem njenih antioksidansnih i antiinflamatornih efekata objavljeni su u uglednom časopisu Journal of Medicinal Food. Naime, ako to niste dosad znali, kafa je jedna od namirnica sa najjačim antioksidansnim i značajnim antiinfamatornim delovanjem. Međutim, kako ukazuje pomenuto istraživanje, što se više prže zrna, to ovo delovanje postaje slabije. Istraživači su uporedili nekoliko metoda prženja (od slabog ka jačem): slabo, srednje, siti i francusko prženje. Pokazalo se da se nivo kofeina u najslabije i najjače isprženoj kafi nije bitno razlikovao. Međutim, nivo hlorogene kiseline se razlikovao, pa su se razlikovala i antiinflamatorna i antioksidansna dejstva različito pržene kafe.

„Kad pomisle na kafu, ljudi često asociraju ovaj napitak sa kofeinom. Ali, zrna kafe sadrže i mnoge druge hemikalije koje mogu da pomognu da se izborimo sa hroničnim upalnim bolestima“, izjavio je Sampat Partasarti, glavni urednik časopisa Journal of Medicinal Food, u kojem je ovo istraživanje i objavljeno, i dodao: „Iako razni ljubitelji kafe vole različite stepene prženja – slabo, srednje i tamno, ovo istraživanje je ukazalo da se jačim prženjem kafe mogu umanjiti neke od njenih blagotvornih komponenata“.

Međutim, ono što je mana u tom pogledu, prednost je u smislu da jače pržena kafa manje opterećuje želudac. Opširnije o tome pogledajte ovde.

 

Originalno istraživanje možete naći na ovom linku
http://dx.doi.org/10.1089/jmf.2017.3935

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top
Upotreba kolačića

Cookies (u daljem tekstu: kolačići) su mali tekstualni fajlovi koji se plasiraju na računar korisnika, a zarad optimizacije i personalizovanja korisničkog iskustva. Zakon navodi da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Obavezno potrebni kolačići pomažu pri kretanju veb sajtom tako da aktiviraju osnovne funkcije, npr. navigaciju stranicom i pristup sigurnim oblastima veb sajta. Bez tih kolačića veb sajt ne bi mogao da ispravno funkcioniše. Ovaj sajt koristi različite tipove kolačića. Neke kolačiće koji se pojavljuju na našim stranama postavljaju usluge trećih strana (npr. Google).