Nije svejedno kakvu vodu koristite za kafu! Voda čini 98-99% sadržaja šoljice kafe, pa nije čudo što i te kako ima uticaja na ukus. Voda za kuvanje kafe treba da bude bistra i bez mirisa. Ali, što se tiče minerala koje sadrži, koji određuju tzv. tvrdoću vode, to ne možemo da vidimo golim okom.
Ako je voda koju koristimo za kuvanje kafe previše tvrda (zasićena mineralima), to će uticati na ekstrakciju kafe i učiniti da kafa bude slaba i retka. Sa druge strane, ako je previše meka, ili je demineralizovana, to može dovesti do preterane ekstrakcije, zbog čega će kafa biti previše gorka ili kisela.
Saveti
* Ako je voda koju koristite tvrda, koristite sitno mlevenu kafu i dodajte malo više nego uobičajeno. Ako je voda meka, koristite srednje sitno mlevenu kafu i stavite je malo manje.
* Jedan od najlakših načina da poboljšate ukus kafe je da umesto vode iz česme koristite flaširanu ili filtriranu vodu.
Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe bez kofeina pogledajte na ovom linku.