Koje je najbolje vreme za kafu i zašto?

Organizam proizvodi kortizol, hormon stresa, ujutro, omogućavajući vam na taj način da se prirodno probudite. Ali, to je i vreme kada obično pijemo prvu jutarnju kafu. Na taj način unosimo konfuziju u organizam. Koje je onda najbolje vreme za kafu i zašto? Odnosno, kada ćete zaista nakon ispijanja kafe osetiti priliv energije?

Svi znamo da nije dobra ideja da popijemo kafu ili napitak sa kofeinom posle 17 ili 18 časova, ako želimo da bez problema zaspimo uveče. Najnovije istraživanje Univerziteta Kolorado potvrdilo je ono što smo pretpostavljali, a to je da kasno ispijanje kafe u toku dana može potpuno da poremeti cirkadijarni ritam (ritam tokom 24 sata).

Kofein odlaže san

U istraživanju je testirano pet ljudi, a ispitanicima je tri sata pre odlaska na spavanje davana ili pilula koja sadrži dva puta više kofeina od šoljice espresa ili placebo. Istraživači su zatim pratili nivo melatonina, hormona koji reguliše san i otkrili da pilula puna kofeina dovodi do kasnijeg (za oko 40 minuta) lučenja melatonina, što odlaže signal za san.

Sličan eksperiment je rađen sa ispitanicima koji su neposredno pre odlaska u krevet bili izlagani jakoj svetlosti, što je odložilo lučenje melatonina za 85 minuta. Drugim rečima, efekat konzumiranja kafe u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima je za 50% slabiji od gledanja tv programa, ili kuckanja po kompjuteru, tabletu ili smartfonu, ali i dalje smeta organizmu.

Kada nam treba priliv energije?

Ali, kada je onda pravo vreme za kafu? Odnosno, kada ćete zaista nakon ispijanja kafe osetiti priliv energije?
Organizam proizvodi kortizol, hormon stresa, ujutro, omogućavajući vam na taj način da se prirodno probudite. Nakon buđenja, nivo kortizola postepeno raste za oko 50%, bez obzira na vreme. Najvišu vrednost doživljava između 8 i 9 sati ujutru. To je vreme (otprilike sat vremena nakon buđenja) kada bi trebalo da ste najbudniji. Ali, to je i vreme kada obično pijemo prvu jutarnju kafu. Na taj način unosimo konfuziju u organizam. Problem sa ispijanjem kafe u to vreme je u tome što kofein tada ne učestvuje u razbuđivanju, jer nas je već kortizol dovoljno razbudio. Štaviše, kortizol smanjuje željeni efekat kafe, odnosno kofeina, i tokom vremena stvara veću toleranciju na kofein, dovodeći do toga da jedna šolja kafe ne bude dovoljna za jutarnje razbuđivanje. Konzumiranje kafe kada je nivo kortizola u organizmu visok je kontraproduktivno.

Sačekajte sat nakon buđenja

Najbolji scenario je da sačekate najmanje sat vremena nakon buđenja, pa da tek onda uživate u šolji omiljene kafe. Ili, pijte kafu nakon 9 sati ujutro, odnosno ne unosite kofein prvih nekoliko sati nakon buđenja. To u početku može biti teško, ali će, na duže staze, to prijati vašem organizmu.
Sledeće vreme kada nivo kortizola skače je između podneva i 13 časova, kao i između 17.30 i 18.30 sati. To su i periodi kada je najmanje efikasno piti kafu, jer organizam tada sam luči potreban stimulans. Zato je najbolje vreme za kafu u međuvremenu, dakle između perioda kada je nivo kortizola najviši, kako biste nadoknadili ili održali potreban nivo energije. Takođe, dobro je da dozvolite organizmu da sam stvori hormone koji su mu potrebni, a ne da poremetite ovaj proces šoljicom kafe.

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top