Šta umesto belog šećera

Većina ljudi koji paze na svoje zdravlje izbegava rafinisani šećer, ali često prave izuzetke kada se radi o jutarnjoj kafi. Šta koristiti umesto belog šećera? Danas postoji veliki izbor prirodnih zaslađivača zdravijih od šećera koji neće promeniti ukus vašeg omiljenog napitka – možda će ga i poboljšati. Dakle, evo čime sve možete da zasladite kafu.

Organski smeđi šećer od šećerne trske.

Smeđi šećer od šećerne trske je kvalitetniji i od žutog šećera koji se dobija od šećerne repe. Ima ukus koji donekle podseća na karamelu i manje je rastresit od belog šećera, i nešto malo manje slađi od belog šećera. Ovaj šećer se dobija presovanjem stabljika organski gajene šećerne trske, pri čemu se dobijeni sok zgušnjava i kristališe. Pored saharoze sadrži i nešto veću količinu minerala.

Kokosov šećer.

Jedan od najboljih izbora za slađenje kafe. Prirodne je boje, mirisa i ukusa koji blago podseća na karamelu. Kokosov šećer ima znatno niži glikemijski indeks nego beli i smeđi šećer, pa je pogodan za one koji nastoje da održe stabilne nivoe šećera u krvi. Sadrži kalijum, magnezijum, cink, gvožđe vitamine B grupe, pa čak i vitamin C, kao i neke aminokiseline. Ima znatno niži glikemijski indeks od belog šećera (sporije podiže šećer u krvi).

Med.

Da, kafa se može zasladiti i medom. Doduše, on će donekle promeniti ukus kafe, ali nekima se baš takav ukus sviđa. Med sadrži prirodne invertne šećere i mnoštvo minerala i drugih korisnih materija, i nesumnjivo spada u najzdravije prirodne zaslađivače. Da bi med zadržao svoja hranljiva svojstva, dodajte ga u kafu tek kada se malo ohladi, pošto visoke temperature uništavaju neke korisne sastojke meda.

Stevija.

Ipak, ako nećete da imate posla ni sa kakvim šećerom, onda je stevija pravi izbor za vas. Stevija nije veštački zaslađivač, dobijen hemijskim putem: prah ili tablete stevije potpuno su prirodne, dobijaju se sušenjem i mlevenjem lišća biljke Stevia rebaudiana. Stevija ima 0 (i slovima: nula) kalorija, pa je odlična i za one koji drže dijete. Glikemijski indeks je stevije je takođe 0, pa je bez problema mogu koristiti i dijabetičari.

Dodatni savet
Osim u slučaju stevije, bilo čime da zasladite kafu, preporučljivo je da dodate i malo cimeta, koji će umeriti brzinu podizanja nivoa šećera u krvi.

Scroll to Top