Vrste kafe

Postoje mnoge vrste kafe, i do danas je opisano 124 vrste. Međutim, samo se dve vrste uzgajaju u komercijalne svrhe: Caffea arabica i Caffea canefora. One su poznate pod kraćim nazivima „arabika“ i „robusta“. Ove dve vrste čine ukupno 99% proizvodnje kafe u svetu. Samo se u pojedinim zemljama, u malim količinama i za lokalno tržište, uzgajaju i neke druge vrste kafe.

Razlike između arabike i robuste

Pre svega, ove dve vrste kafe se razlikuju kao biljke. Arabika ima dubok koren, robusta plitak i širok. Dok arabici pogoduje umerena klima, robusta voli visoke temperature. Zbog toga se arabika gaji na većim visinama (u planinskim predelima), dok robusta raste u ravnici, brdovitim predelima i nižim planinama.

Razlika u sastavu

Ono što je za nas kao potrošače kafe bitno jeste sledeće.

Arabika ima manje kofeina (0,8 do 1,4%) u zrnu, a više šećera (6-9%) što joj daje blaži i manje gorak ukus. Manja količina kofeina znači da je arabika kvalitetnija kafa, poželjnija za one koji kafu piju više i češće (da ne preteraju sa kofeinom).

Robusta sadrži manje šećera (3-7%), pa zato ima jači i gorči ukus koji se duže zadržava u ustima. Istovremeno, veći sadržaj kofeina a manji sadržaj masti čini robustu odličnim sastojkom mešavina za espreso, jer doprinosi njegovoj „udarnoj“ jačini i daje mu gustu i čvrstu penu.

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe arabike: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top