Mlevenje kafe

U praktične svrhe, bitno je znati načine za mlevenje kafe i da za različite načine pripreme kafa treba da bude i različito mlevena.

Turska kafa.

Za najčešći i najuobičajeniji način kuvanja kafe u džezvi, kafu treba samleti veoma sitno, kako bi se tokom kuvanja maksimalno ekstrahovali sastojci i ukus. Većina električnih mlinova ne može da tako samelje kafu – za to vam treba klasični, starinski ručni mlin (možete ih dobiti od bake, neke starije rođake, ili eventualno kupiti na pijaci ili na buvljaku).

Espreso.

Kafa za espreso je sitno mlevena, ali malo manje sitno nego za tursku kafu. Za espreso je potreban precizno određena finoća mlevenja kafe, pa zato ako imate aparat za espreso, nemojte eksperimentisati. Ili kupite pakovanje kafe koja je već samlevena za espreso, ili nabavite specijalni mlin namenjen samo za mlevenje espreso kafe.

Filter kafa.

Za filter kafu koristi se srednje krupno mlevena kafa. Električni aparati za mlevenje kafe kakvi su u standardnoj prodaji obično melju kafu baš tako – srednje krupno, kao za filter kafu. Ako imate aparat za filter kafu, možete da eksperimentišete sa krupnoćom mlevenja i količinom kafe, dok ne dobijete tačno onakav ukus kakav vam odgovara.

Francuska presa.

Ovakvi aparati su najređi kod nas, ali ako imate baš takav, onda treba da znate da se za njega koristi krupno mlevena kafa.

Scroll to Top