Šta dobijate korišćenjem organske kafe?

Evo šta sve dobijate korišćenjem organske kafe:

Izbegavate hemikalije.

Da li ste znali da se zrna konvencionalno gajene kafe potapaju u smešu hemikalija – uključujući i amonijak i hlor? Nažalost, neizbežno, određene količine tih materija dospeće i u vašu jutarnju kafu. Organska kafa se ne tretira ni na kakav sličan način. Dakle, ne sadrži te ni bilo koje druge slične hemikalije.

Izbegavate pesticide.

Konvencionalno gajena kafa prska se velikom količinom pesticida i herbicida. Kafa spada u poljoprivredne kulture koje se najviše prskaju. Ako koristite konvencionalnu kafu, određena mala količina dospeva i u vaš organizam. Ma koliko da je mala, vremenom se te materije akumuliraju u organizmu… Ako koristite organsku kafu – pesticide i herbicida tu nema.

Pomažete drugima.

Radnici koji gaje organsku kafu nisu izloženi toksičnim hemikalijama kao što je to slučaj sa radnicima koji rade na konvencionalnim plantažama kafe. Zdravlje radnika na organskim plantažama će biti bolje, kao i njihov kvalitet života. Dakle, kupujući organsko, pomažete ljudima koje možda nikad nećete ni upoznati…

Čuvate prirodno okruženje.

Možda ne direktno vaše, ali svakako ono u zemljema u kojima se proizvodi kafa. Organska proizvodnja kafe mnogo manje škodi zemljiuštu, ljudima i okruženju plantaža kafe.

Uživate u finijem ukusu.

Iako o ukusima ne vredi raspravljati, na forumima često možete naći mišljenje korisnika organske kafe koji kažu da je njen ukus nešto čistiji i finiji nego kod konvencionalne kafe. U svakom slučaju, to je nešto što možete zaključiti tek kad to sami isprobate.

Dobijate kvalitetnija zrna.

Većina konvencionalnih brendova kafa sastoji se od mešavina u koja se dodaju zrna lošijeg kvaliteta, koja su jeftinija – da bi se postigla pristupačnija cena. Organske kafe, po pravilu, sadrže zrna najboljeg kvaliteta (obično arabiku, koja je kvalitetnija sorta kafe sa manje kofeina), tako da kad nabavite organsku kafu možete biti gotovo potpuno sigurni da ste ujedno dobili i kafu najboljeg kvaliteta. I, čisto da napomenemo i to, inspekcijski nadzor i kontrola organski gajenih kafa je rigoroznija nego u slučaju konvencionalnih.

Dobijate više antioksidanasa.

Kao i u slučaju drugih organski gajenih kultura, koje po pravilu sadrže više hranljivih materija nego konvencionalno gajene, i organska kafa po sadržaju antioksidanasa u proseku nadmašuje konvencionalnu. A upravo su antioksidansi iz kafe ono što joj daje određene osobine korisne po zdravlje.

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top