Sa mlekom ili bez?

Postoje razne teorije o tome da li je bolja kafa sa mlekom ili bez mleka, i da li dodavanje mleka kafi škodi ili koristi zdravlju. Evo kako glasi naučno utemeljen odgovor na ovo pitanje.

Ukratko, odgovor glasi: dodavanje mleka u kafu ne škodi zdravlju. Ali, dodavanje mleka u kafu za 23% smanjuje apsorpciju jednog važnog antioksidansa iz kafe, hlorogene kiseline. Hlorogena kiselina se povezuje sa antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima; povezana je i sa smanjenjem rizika od povišenog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 2, raka debelog creva i Alchajmerove bolesti. Dakle, ako dodate mleko u kafu, nećete dobiti stopostotnu korist od tog antioksidansa, ali ćete ipak veći deo uspeti da iskoristite (oko 76%).

Biljna mleka su bolja

Naravno, ako izbegavate kravlje mleko zato što ste intolerantni na laktozu (veliki procenat odraslih ima ovaj problem – od 5% u severnoj Evropi, do 90% u Africi i Aziji), ili zbog posta, ili iz drugih razloga, to je onda sasvim drugo pitanje. U kafu možete dodati razne vrste biljnih mleka, kojih danas ima svuda: sojino, pirinčano, bademovo i sl. Danas čak i većina restorana i kafića može da vam ponudi ove zamene za mleko, pogotovo u vreme posta. Treba samo da zatražite:)

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top