Dve greške u konzumaciji kafe

Pošto verujem da će se kafa i dalje piti, želela bih da ukažem na dve najčešće greške koje se pojavljuju pri konzumiranju iste.

Neki kažu da ne mogu čak ni oči da otvore dok ne srknu koji gutljaj. Dok ovo pišem pred oči mi izlazi Šurda, lik iz popularne TV serije kojem ujutro mora da se prinese šolja kafe pod nos kako bi mogao da ustane iz kreveta. Znam da se kavopije vrlo teško odriču omiljenog napitka. Štaviše, i ne vide razlog zbog čega bi to uopšte trebalo da urade. Oni bolje obavešteni odmah će navesti istraživanja koja potvrđuju lekovita svojstva kafe. A zna se da čovek veruje u ono u šta želi da veruje.

Dakle, evo u čemu ljudi najčešće greše.

Prva i najčešća greška je ta da se kafa pije odmah nakon obroka. Pošto kafu ne pijem mogu da prenesem samo ono što sam čula od onih koji je konzumiraju. A gotovo svi oni kažu da im ručak bolje ,,legne“ kada ga zaliju kaficom. Ova navika ne samo da otežava varenje (kao i sve druge tečnosti), već ometa apsorpciju hranljivih materija. Drugim rečima, džaba ste pojeli obrok bogat gvožđem ako nakon toga odmah ispijete kaficu!

Druga greška, da ne kažem zabluda, je ta da je bolje piti kafu sa mlekom. Ljubitelji ove kombinacije smatraju da ovako razblažena kafa manje šteti organizmu. A zapravo, kazein iz mleka i kofein predstavljaju kombinaciju koja se vrlo teško vari.

I tako sada, kada znate sve o kafi …

Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top