Kafa podstiče sagorevanje masti

Naučnici su utvrdili da kafa podstiče sagorevanje masti: šolja kafe dnevno može da podstakne funkcionisanje tzv. “braon masti”, koje predstavljaju prirodni mehanizam organizma protiv nagomilavanja masti i gojaznosti.

Naučnici sa Univerziteta Notingem su obavili istraživanje na ljudima koje je utvrdilo da kafa direktno deluje na funkcionisanje tzv. “braon masti”, koje predstavljaju važan deo ljudskog organizma koji igra ključnu ulogu u tome koliko brzo možemo da kalorije sagorimo kao energiju.

Uloga braon masti

Braon adipozno tkivo, poznato i kao “braon masti” je jedna od dve vrsta masti koje nalazimo kod ljudi i drugih sisara. Smatralo se da braon masti imaju samo bebe i sisari koji spavaju zimski san, ali je nedavno otkriveno da i odrasli poseduju braon masti. Njihova glavna funkcija je da generišu telesnu toplotu sagorevanjem kalorija (suprotno od bele masti, koja je rezultat skladištenja suvišnih kalorija). Zbog toga osobe sa manjim indeksom telesne mase imaju veću količinu braon masti.

U ovom istraživanju na ljudima, naučnici su koristili tehniku termalnog snimanja koju su sami razvili da bi pratili rezerve braon masti kod ljudi, kao i njihovu sposobnost da generišu toplotu. Na taj način su mogli da prate šta se dešava odmah nakon što neko popije kafu – konkretno, da li se braon mast zagreva. Utvrdili su da je upravo to slučaj, i da je kofein iz kafe jedan od sastojaka koji deluje kao stimulans koji aktivira braon masti, koje doprinose da se kalorije troše emitovanjem toplote, a ne konvertovanjem u masti. To može imati povoljan efekat na održavanje poželjne telesne težine.

Ovo pionirsko istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports, a originalni članak možete naći na sledećem linku:
http://dx.doi.org/10.1038/s41598-019-45540-1

 

Ponudu visokokvalitetne organske kafe: mlevene, u zrnu, organske instant kafe i organske kafe  bez kofeina pogledajte na ovom linku.

Scroll to Top