Keto kafa pomaže mršavljenje

Nova moda u keto dijeti je tzv. keto kafa. U običnu kafu (bez šećera, naravno) dodaje se puter, pavlaka ili kokosovo ulje - i dobija se napitak koji u potpunosti zadovoljava kriterijume keto dijete.

Ketogena ili keto dijeta sadrži veliku količinu masti, malo ugljenih hidrata i umerenu količinu proteina. Primarni izvor energije u organizmu su ugljeni hidrati, koji se konvertuju u glukozu, koja se onda troši kao gorivo. Ideja keto dijete je sledeća: ako se organizmu uskrate ugljeni hidrati, to ga tera da sagoreva masti. Mast predstavlja drugostepeni izvor energije, što znači da ostaje uskladištena da se troši kada organizam ne dobija dovoljno ugljenih hidrata.

Kada se drastično ograniči unos ugljenih hidrata, organizam biva prisiljen da pređe na sagorevanje masti kao izvora energije. Kada dođe do toga, jetra počinje da razlaže masti i pretvara ih u ketone, koje u odsustvu glukoze organizam koristi kao hranu. To je metaboličko stanje koje je poznato kao ketoza. Usled ketoze, organizam sagoreva sve više i više masti, što dovodi do smanjenja količine telesnih masti, a time i do mršavljenja.

Kako se koristi keto kafa

Keto kafa predstavlja kombinaciju kafe i masti, čime ne samo da se uklapa u keto ishranu, nego i dodatno pomaže mršavljenju, pošto je iz istraživanja kafe poznato da ona sama po sebi podstiče sagorevanje masti.

U okviru keto ishrane, keto kafa, u koju ste dodali kašiku kokosovog ulja ili putera, nije napitak koji se pije uz obrok - već sama po sebi predstavlja kompletan obrok, pošto je veoma kalorična. Na vama je da odaberete da li vam više odgovara da to bude doručak ili neki drugi manji obrok (užina) tokom dana.

Poznato je da kafa sama po sebi potiskuje apetit, a pošto je ova kafa bogata mastima, koje su zasićujuće, ovaj napitak ća osim toga još značajno smanjiti želju da se dodatno jede tokom dana.

Ipak, budite oprezni

Treba imati u vidu sledeće stvari. Keto kafa sama po sebi nije sredstvo za mršavljenje; ona to postaje samo kad se uklopi u ispravnu keto dijetu, praćenu odgovarajućom fizičkom aktivnošću. Kad se u kafu doda dobra kašika masti, ona može da sadrži i 300 i više kalorija - tako da sa ovim napitkom svakako ne treba preterivati. Takođe, oni koji imaju osetljiviji stomak i kafa im možda smeta, treba da najpre isprobaju u manjoj količini kako i koliko mogu da podnesu ovaj napitak.

Izvori:
www.everydayhealth.com
www.healthline.com
www.perfectketo.com